Ankertouw

 

Een stuk ankertouw en een 3 schijfs blok  

Nadat visser Maarten Letsch uit Scheveningen in 1977 een kanonskogel en een stuk wrakhout had opgevist en duidelijk was dat het hier een nog onbekend scheepswrak betrof, haalde de duikvereniging "Sirene" op die plek een groot aantal voorwerpen naar boven.
Gebruiksvoorwerpen, zoals vaatwerk, schoenen, bestek, wijnflessen, maar ook delen van het nog onbekende schip, zoals blokken, touw, een rolpaard, een anker en kanonnen.

Pas nadat de onderzoekers hadden vastgesteld dat het om de Delft ging, er een uitgebreide studie was verschenen  ( het boek " 's Lands Schip van Oorlog Delft " van J.F. Fischer Fzn. ) en duidelijk werd wat de historie van al deze voorwerpen was, besloot men om er een expositie aan te wijden en een replica te bouwen. Dit werd bekrachtigd met de oprichting van de Stichting De Delft in 1998.

Alle voorwerpen hebben een verhaal, zeker als men bedenkt dat ze stammen uit een tijd dat een schip als dit het toppunt van technologie was: geen ander voertuig uit die tijd bevat zoveel technologische prestaties, vakmanschap en vindingrijkheid. Geen stoommachines, geen electriciteit, geen motoren in welke vorm dan ook, zelfs geen klokken die zeegang konden weerstaan. Alleen wind- en waterkracht......
Maar ze konden wel een henneptouw slaan van meer dan 10 cm diameter: dit ankertouw, dat misschien  wel 250 meter lang is geweest!

Er zijn nog veel meer voorwerpen te zien, zoveel dat de ruimte daarvoor hier ontbreekt!   Kom naar de werf om de verhalen bij die spullen te ontdekken !